festtale

Hjælp til festtalen

Står du og skal til at holde fest? Vil du gerne holde en festtale for at skyde festen i højt gear?
Så er dette indlæg noget for dig. Jeg ville komme ind på nogle punkter om hvordan du holder selve talen og hvad du skal være opmærksom på.

Hold den relevant

Forøg at holde talen så konkret som muligt og ikke bliv for flyvsk. Du er centrum for gæsternes opmærksomhed, så sørg for du ikke mister den med for lange taler. Publikum vil hurtigt miste fokus, hvis du snakker om ting, der ikke er relevante for dem. Talen burde heller ikke overgå mere end 5-10 minutter.

Brug humor

Humor er et stærkt redskab, der kan bringe folk sammen og gøre begivenheden mere mindeværdig. Den korteste distance imellem folk er et smil eller latter, hvis du kan få dem til at grine, så vil festen også blive betydelig bedre.

 

Sådan holder du talen

  • Det er helt normalt at blive nervøs, når man er placeret som fokus for en masse mennesker og skal præstere. Husk at trække vejret dybt. Vi har en tendens til at trække vejret meget overfladisk og hurtigt, når vi er nervøse. Dette leder til vi snakker meget hurtigt og måske skimmer hurtigt over vigtige budskaber.
  • Et andet punkt, der er meget vigtigt er at møde publikums øjne. Hold øjenkontakten med lytterne, dette er med til at sikre et stærkere tilhørsforhold imellem dig og publikum. Hvis du har skrevet stikord på et papir kan du selvfølgelig kigge, hvis du mangler en ledetråd. Undgå dog at kigge ned i papiret under hele talen, da dette distancerer dig fra dine lyttere.
  • Sørg for at holde nogle naturlige pauser. Det kan være din tale er mega god, men der er en god ide, at holde nogle pauser i løbet af talen, så du også kan få et lille pusterum. Talen kan være festens højdepunkt, så den skal ikke bare hastes igennem. Du kan holde disse pauser ved at skåle for hovedpersonen eller hovedpersonerne.
  • Husk at nyde oplevelsen. Det kan være du har det godt foran en masse mennesker, så kan du bare nyde at være festens centrum og leve dig godt ind i det. Hvis du derimod er nervøs anlagt så lær af oplevelsen og husk at folk er her for at have det sjovt og hygge sig.

Hvis du gerne vil læse mere eller have professionel hjælp til talen, så kan du besøge Festtale.dk