KAFFE OG ROSACEA

Rigtigt mange danskere har aldrig hørt om rosacea. Ikke desto mindre er rosacea en sygdom der ofte fylder rigtigt meget hos dem der er ramt heraf. Man estimerer at ca. 70.000 danskere lider heraf. Mange steder kan man læse at kaffe skulle forværre rosacea symptomerne, nedenfor har Maya Viksjø undersøgt denne påstand nærmere.

Maya Viksjø, der selv har døjet med rosacea og voksenacne siden en ung alder, har siden 2014 haft studeret rosacea og hvad der påvirker rosacea. Maya deler ud af sine erfaringer i sin blog mayaviksjo.dk foruden at hun også står bar Perform Probiotics, der sælges på viksjo.dk.

Maya har udgivet et blogindlæg om kaffes effekt på rosacea. Du kan læse hele blog indlægget her: kaffe og rosacea

Nedenfor bringer vi et uddrag at indlægget:

Der er rigtig mange, der råder dig til ikke at drikke kaffe, når du har rosacea, men når jeg ser på dataene om kaffe, tænker jeg, om det ikke kun er en holdning, der mener, at kaffe er usundt, frem for faktisk baseret på fakta.

I test forårsagede kaffe ikke opblussen hos personer med rosacea, og undersøgelsen konkluderede, at problemet var temperaturen snarere end selve kaffen.

Kaffebønner og ristning

Jo stærkere kaffen er, jo mere koffein får du fra koppen. Det betyder, at den samme kaffe, brygget med espresso, er stærkere, end når den brygges med filterkaffe. I modsætning til hvad jeg forestillede mig, resulterer mørkere ristning faktisk i lavere koffeinniveauer, da noget af koffeinen fordamper ved højere temperaturer. En lettere ristning bevarer mere af kaffens egen smag og mere koffein. Der er to hovedtyper af kaffebønner; Arabica og Robusta. Der findes også Excelsa og Liberica typer, men de bruges sjældent i Europa. Robusto indeholder mere koffein end arabica bønner

 

Kaffetyper

Koffein er et af de stoffer kaffeplanter bruger til at beskytte sig mod skadedyr og svampe. Robusto-kaffe dyrkes i lavere og varmere egne og bliver derfor angrebet mange gange. Derfor skal Robusto producere mere koffein end Arabica, som vokser højere og i køligere luft. Robusta er lettere at dyrke og derfor billigere, men betragtes også som en mere “raffineret” kaffe end Arabica.

Mug

Kaffebønner får mug og det danner nogle toxiner. Det er fortrinsvis ochratoxin og aflatoxin der måles på. Fødevare styrelsen tager hver år prøver af risikogrupper af fødevarer, for at undersøge indholdet af toxiner. Det er typisk kaffe, kakao, nødder og tørrede frugter fra lande med varme og fugt der er i høj risiko.

Generelt er der god hygiejne i kaffeproduktionen, dog måles der ofte højere indhold i instant kaffe og i koffeinfri kaffe. Det sidste er ikke så mærkeligt, da koffein jo netop er plantens eget giftstof mod svamp.

 

Skrevet af Maya Viksjø – indehaver af Viksjø ApS